افراد آنلاین:

آشنایی با برخی از شخصیت های مهم و تاثیرگذار بحرین

علیرضا بیگی- پژوهشگر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی

شیخ علی سلمان

علی سلمان که در بحرین و خارج از آن به «شیخ علی سلمان» شهره است، دبیر کل جمعیت الوفاق الوطنی در سال 1965م در یکی از روستاهای بحرین به نام "البلاد القدیم" به دنیا آمد.. او پس از پایان دبیرستان در بحرین در 1948م به دانشگاه ملک فیصل در منطقه «الدمام» عربستان سعودی راه یافت. در سال 1982  در رشته رياضيات  دانشگاه الرياض پايتخت عربستان سعودي پذیرفته مي‌شود. سه سال در این دانشگاه ریاضیات آموخت. سپس به قم مهاجرت کرد تا دروس حوزوی و علوم اسلامی را حوزه علمیه این شهر فرا بگیرد. در میانۀ سال 1992م از قم به بحرین بازگشت. در آن سال "شيخ عيسي قاسم" تصميم مي‌گيرد، به قم سفر کند و همين موجب مي‌گردد تا شيخ علي سلمان براي اداي نماز و خطابه در مسجد "الخواجه" و همچنين جامع "الدراز" در بحرین به جانشيني شيخ قاسم انتخاب شود. او امامت جماعت نمازگزاران مسجد امام صادق (ع) در الدراز را به عهده گرفت و بدین ترتیب اندک اندک در میان مردم شناخته شد. پس از آن نیز اندک اندک در عرصه‌های مختلف سیاسی و دینی ورود یافت و شناخته شد؛ چه در سطح منطقه‌ای و چه بین‌المللی. وی در مدت زمانی که در قم سکونت داشت، نماینده شیخ عیسی احمد قاسم در قم به شمار می‌رفت.

شیخ علی سلمان مدت ۲۰ سال سابقه فعالیت مسالمت‌آمیز سیاسی داشته است. او همچنین در انتفاضۀ دهه 90 که شش سال به طول انجامید، مشارکت داشت. او این فعالیت ها را از سال ۱۹۹۲م آغاز کرد. با پافشاری وی بر احقاق درخواستهایی چون بازگشت حیات پارلمانی و قانون اساسی ملغی شده در سال 1973 به بحرین، کم کم به عنوان یکی از رهبران شیعی بحرین مورد توجه قرار گرفت. در سال 1992م، 280 شخصیت برجسته بحرینی طوماری امضاء کرده و آن را به عیسی بن سلمان آل خلیفه، امیر سابق بحرین ارائه دادند که شیخ علی سلمان نیز از امضاءکنندگان آن بود. طومار خواهان انجام انتخابات مجلس ملی و پایبندی دوباره به قانون اساسی سال 1973م بود.

شیخ سلمان چندین مرتبه در سال 1993 م و 1994م بازداشت شد. وی در پی بازداشت سال 1994، به امارات متحده عربی تبعید شد، سپس به لندن منتقل گردید. در سال 2001م بعد از طرح منشور اقدام ملی از سوی نظام بحرین به وطن بازگشت و به کارهای سیاسی مشغول شد. وی در این بازگشت به دبیر کلی جمعیت الوفاق الوطنی الاسلامی منصوب گشت. در سال 2006م در انتخابات مجلس شرکت کرد و به مجلس راه یافت.

پس از انقلاب بحرین در سال 2011 فعالیت های اصلاح طلبانه وی در بحرین آغاز شد. او خواهان انجام اصلاحات از سوی نظام بحرین بود. این درحالیست که تعداد قابل توجه دیگری از رهبران بحرین خواهان انجام انقلاب جهت تغییر نظام در بحرین بودند. همین امر سبب اختلافت نگرش و نظر میان شیخ علی سلمان و پاره ای دیگر از رهبران مردمی بحرین شد.

پس از گذشت چند سال از انقلاب بحرین موسوم به جنبش 14 فوریه، شیخ علی سلمان در یکشنبه 28 دسامبر 2014م به دادستانی فراخوانده شد. از او بازجویی شد و برای بیش از 20 روز در زندان سپری کرد. سپس در تاریخ 16/6/2015 دادگاه نظامی بحرین شیخ سلمان را ابتدا به 9 سال، سپس به 4 سال و در نهایت به حبس ابد محکوم کرد. دفاعیات شیخ علی سلمان در کتابی به زبان عربی با عنوان «مرافعة وطن» در سال 2017 به چاپ رسیده است.

تاریخ انتشار: 1399/07/21
ساعت انتشار: 14:02:42